x

Ensemble

La Barca Leyden ontleent haar naam aan twee liederen van de Leidse componist, stadsmusicus en organist Cornelis Schuyt (1557–1616). In 1611 publiceerde hij 'La Barca' (de schuit) en 'Fortuna guida'. Samen vormen zij een zegenwens en zijn een zinspeling op Schuyts naam: 'Moge Fortuna de schuit sturen!'

La Barca Leyden is opgericht in 2007 door Raymond Honing en bestaat uit vooraanstaande musici die zich hebben gespecialiseerd in de authentieke uitvoeringspraktijk van oude muziek. De thuisbasis is Leiden. La Barca Leyden sluit aan bij de rijke muzikale historie van deze stad. La Barca Leyden begint waar Cornelis Schuyt is geëindigd: bij de vroeg-barok. Het ensemble treedt op in kleinere en grote bezetting.

Naast het uitvoeren van bekend repertoire is La Barca Leyden voortdurend op zoek naar nieuwe invalshoeken. Een voorbeeld hiervan is het programma met muziek aan het hof van het Duitse vestingstadje Jülich en Düsseldorf. De succesvolle uitvoering hiervan resulteerde zelfs in een cd-project.

Ook Bachs fameuze Johannes- en Mattheuspassie stonden centraal bij La Barca Leyden. Beide werken werden uitgevoerd in een enkelvoudige bezetting en zonder dirigent. Het ensemble zocht in samenwerking met de Stichting Huygens-Fokker, internationaal befaamd centrum voor microtonale muziek, de grenzen op van de microtonaliteit (bepaald niet uitsluitend een hedendaags fenomeen) in het programma 'De vijfde toon van Christiaan Huygens'.

La Barca Leyden liet zich horen in concerten in Nederland en Duitsland. Daarnaast neemt de formatie exclusief op voor het label Aliud Records. De eerste cd met als titel 'Italian Masterpieces', gewijd aan muziek uit de Italiaanse barok, kreeg alom een goede pers. Een tweede cd-project concentreerde zich rond werken van Georg Philipp Telemann en een derde opname is gewijd aan de al genoemde muziek van het hof van Johann Wilhelm von der Pfalz in Düsseldorf en Jülich.

Musici

La Barca Leyden kent een wisselende bezetting. Hierna volgt informatie over de musici die meededen aan recente projecten.

Raymond Honing

Raymond Honing

Raymond Honing studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam fluit en kamermuziek bij Harrie Starreveld en traverso bij Marten Root. Daarnaast volgde hij masterclasses bij de Franse fluitist Patrick Gallois. Zijn repertoire reikt van achttiende-eeuwse en vroeg-romantische muziek op authentieke instrumenten, tot eigentijdse muziek en wereldmuziek op moderne fluit. Met Het Amsterdams Kwintet was hij prijswinnaar op het Internationale Wettbewerb für Junge Kultur in Düsseldorf en met het Ensemble L’Esprit Musical won hij een prijs op het Internationaal van Wassenaer concours 2000. Raymond is artistiek leider van het barok-ensemble La Barca Leyden.

Behalve als kamermuziekpartner treedt Raymond ook regelmatig solistisch op. Hij was solist bij de wereldpremières van de fluitconcerten van de Nederlandse componist Robin de Raaff en Uzong Choe uit Korea, maar ook in concerten van Bach en Vivaldi. Hij maakte cd-opnames met werken van De Raaff, Ruynemann en Feldman en speelde onder meer in het Nieuw Ensemble, het Asko ensemble, het Ives Ensemble, de Nederlandse Bachvereniging en het Frankfurter Barock Orchester. Naast talloze concerten in Nederland brachten zijn optredens hem ook op concertpodia en festivals in o.a. België, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Tsjechië en Scandinavië. Raymond is tevens als docent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

Naast zijn werkzaamheden als fluitist ontwikkelt hij zich ook als dirigent, onder andere van het Nieuw Kamerkoor Delft en het Vocaal Ensemble Cantare in Huizen.

Ursula Dütschler

Ursula Dütschler

Ursula Dütschler werd in Thun (Zwitserland) geboren en kreeg op vijfjarige leeftijd haar eerste klavecimbellessen. Zij studeerde aan het conservatorium in Bern bij Jörg Ewald Dähler en bij Kenneth Gilbert aan het Mozarteum in Salzburg. In 1990 volgde een studie op de fortepiano bij Malcolm Bilson aan de Cornell University in de Verenigde Staten.

In 1989 won Ursula Dütschler het Internationale Klavecimbel Concours in Parijs, inclusief de prijs voor het onderdeel 'interpretatie hedendaagse muziek'. Twee jaar later werd haar de eerste prijs voor fortepiano toegekend op het Internationale Erwin Bodky Concours in Boston.

Op beide instrumenten heeft Ursula Dütschler een veelzijdige concertpraktijk ontwikkeld, zowel als soliste als in diverse kamermuziek ensembles. Met haar fortepianotrio Camerata 1800 speelt ze dit seizoen een serie met vijf afwisselende programma’s rond 1800. Naast haar concertpraktijk is zij gastdocente fortepiano aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en tevens commissielid bij examens op het conservatorium in Den Haag.

Ursula gaf samen met Malcolm Bilson en Bart van Oort in juli 2008 de masterclass voor fortepiano aan de Roosevelt Academy in Middelburg. Haar discografie bij Claves Records bevat naast vele kamermuzikale uitvoeringen (waaronder 'The art of Mendelssohnian Song' met sopraan Francine van der Heijden), vier solo opnames voor klavecimbel met werken van Balbastre, Byrd, Scarlatti en Bach.

In 1994 nam Ursula Dütschler deel aan de uitvoering van alle pianosonates van Beethoven op fortepiano in Utrecht en New York. Dit project verscheen in 1997 bij Claves Records op cd. Verder zijn bij Brilliant Classics twee cd’s verschenen met sonates van Haydn en de complete werken voor piano vierhandig en twee piano’s van Mozart met Bart van Oort.

Anneke van Haaften

Anneke van Haaften

Anneke van Haaften studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Johannes Leertouwer en István Párkányi en sloot in 2002 haar studie af met het predicaat 'zeer goed'. Sindsdien werkte ze free-lance bij uiteenlopende ensembles en gezelschappen als het Asko/Schönberg Ensemble, Ives Ensemble, Radio Filharmonisch Orkest, Amsterdam Sinfonietta, Musica ad Rhenum, Ensemble Schönbrunn en de Nederlandse Bachvereniging. Van dit laatste ensemble maakt Anneke inmiddels vast deel uit. Daarnaast is ze tweede violiste in het Narratio Kwartet, dat in 2009 tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht de late strijkkwartetten van Beethoven ten gehore bracht.

Hoewel haar studie zich tot de moderne viool beperkte, neemt de barokviool al geruime tijd een even grote plaats in in Annekes beroepspraktijk. Ze organiseert met enige regelmaat concerten met een programma voor viool solo waarin beide instrumenten aan bod komen.

Alfonso Marin

Alfonso Marin

Alfonso Marín volgde zijn muziekopleiding aan het Conservatorio de Tenerife (Canarische Eilanden) en studeerde later aan het Conservatorium van Amsterdam. Daar bekwaamde hij zich onder leiding van Lex Eisenhardt op de klassieke gitaar en vihuela. Na afronding van deze studie legde Alfonso zich toe op luit en aanverwante oude instrumenten zoals de vihuela en de theorbe bij Fred Jacobs, eveneens aan het Conservatorium van Amsterdam. Zijn opleiding tot docent renaissance- en barokluiten rondde Alfonso met uitstekende cijfers af.

Na zijn studie ontwikkelde Alfonso een concertpraktijk. Als solist trad hij op in talrijke zalen in Nederland en Duitsland en hij begeleidde op luit en de theorbe bekende instrumentalisten en zangers.

Alfonso is veelgevraagd continuo-speler in renaissancegroepen, barokensembles en orkesten zoals Les Perruques de Amsterdam, het Arion Ensemble, The Royal Wind Consort, de Dutch National Opera Academy, het Concertgebouw Kamerorkest, Bachkoor Holland, Amsterdam Symphonic Orchestra, Concerto d’Amsterdam, barokensemble De Swaen en het Venice Baroque Orchestra. Hij vormt met vihuelist Alfred Fernández het ensemble El Canto del Caballero.

Cees van der Poel

Cees van der Poel

Cees van der Poel studeerde orgel bij Albert de Klerk in Haarlem en bij Hans van Nieuwkoop en Jacques van Oortmerssen aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast rondde hij in Amsterdam een studie kerkmuziek af en aan het Maastrichts Conservatorium een hoofdvakstudie piano bij Frédéric Meinders en Joop Celis.

Van der Poel is werkzaam als uitvoerend musicus, docent en koordirigent. Hij werkt als adviseur op orgelbouwgebied onder meer in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Verder maakt Van der Poel deel uit van de redactie van maandblad ‘Het Orgel’ en werkte hij mee aan de encyclopedie ‘Het Historische Orgel in Nederland’. Op dit moment verzorgt hij enkele malen per jaar een muziekrubriek in het makelaarsblad Qualis.

Sinds 2007 is hij de vaste continuospeler van La Barca Leyden. Behalve aan opnames van dit ensemble werkte hij ook mee aan cd-projecten met muziek van de Finse componist Tauno Marttinen en nam hij voor Naxos een deel van het orgelwerk van de zeventiende-eeuwse Nederlandse componist Anthoni van Noordt op. Van der Poel is beheerder van het orgel in De Rode Hoed in Amsterdam.

Wendy Roobol

Wendy Roobol

Wendy Roobol, sopraan, studeerde zang bij Sasja Hunnego en Rita Dams aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan De Nieuwe Opera Academie. Haar huidige coach is Jard van Nes. Zij volgde masterclasses bij diverse vocalisten van naam en was in 2009 laureaat bij de Nationale Vocalistenpresentatie.

Wendy is een veelzijdige zangeres. Haar soepele, heldere en warme stem leent zich voor een breed opera- en oratoriumrepertoire. Zo zong zij dragende operarollen bij diverse gezelschappen. Bijzondere faam verkreeg Wendy in de cyclus Purcell on Stage van Barokopera Amsterdam onder regie van David Prins tijdens zeer succesvolle tournees in Nederland en Frankrijk, onder andere in het Zondagochtendconcert in Het Concertgebouw. Bij Opera Minora richt ze zich ook op improvisatie-opera.

Als concertzangeres was Wendy te horen in de bekende grote oratoria en in minder bekende werken van tal van zowel oudere als jongere componisten, met ensembles als het Residentieorkest en het Nederlands Bach Ensemble. Ze soleerde onder dirigenten als Jaap van Zweden, Reinbert de Leeuw en vele andere meesters.

Wendy is te horen op diverse cd- en radio-opnames, onder meer in een Nederlandse versie van Die Zauberflöte van Mozart (Brilliant Classics) en een live concertregistratie-cd van het Metropole Orkest met filmmuziek van Ennio Morricone.

Kamermuziek neemt een speciale plek in binnen Wendy’s carrière. Ze vormt een duo met Elly van Munster (luit en theorbe), dat tevens, versterkt met Frédérique Chauvet (historische dwarsfluiten) als Purcelltrio zeventiende-eeuwse theatermuziek brengt. Met pianiste Eke Simons en alt-mezzo Carina Vinke brengt ze als Trio Sirènes, opera-aria’s en -duetten in theatrale context. Verder houdt Wendy zich bezig met het zingen van liederen en werkt daarbij samen met diverse pianisten en ensembles.

Ruben Sanderse

Ruben Sanderse

Altviolist Ruben Sanderse (Middelburg) begon op tienjarige leeftijd met vioollessen aan de Zeeuwse Muziekschool. Vijf jaar later zette hij zijn studie voort in Rotterdam bij Gerard Hettema. In 1989 sloot hij zijn studie viool af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jaring Walta. Op dat moment besloot hij de viool in te ruilen voor de altviool en zijn studie altviool en kamermuziek voort te zetten bij Ferdidand Erblich.

Rubens praktijk speelt zich af op zeer diverse terreinen. Hij maakte zestien jaar deel uit van Amsterdam Sinfonietta waarmee hij tournees maakte naar Rusland, de Verenigde Staten en Spanje. Met Amsterdam Sinfonietta maakte hij vele cd-opnames waaronder de met een Edison bekroonde opname van Shostakovich' opus 110a.

Ruben voert veel avantgardistische muziek uit met het Ives Ensemble. Onder meer het gehele kamermuziekoeuvre van Morton Feldman legde hij met dit gezelschap op cd vast. De opname van het vijf uur durende tweede strijkkwartet oogstte wereldwijd veel lof en werd diverse malen onderscheiden. Met het Ives Ensemble voerde Ruben ook vele malen de Viola in my Life van Feldman uit. Hij soleerde met Capella Amsterdam in Feldmans Rothko Chapel. Ruben specialiseerde hij zich in microtonale muziek met het Huygens Kwartet en de Interval Chamber.

Daarnaast speelt hij barokaltviool en viola d’amore in onder andere La Stravaganza Hamburg, Nova Stavaganza, L’Esprit Musicale, de Nederlandse Bachvereniging, La Barca Leyden, de New Dutch Academy, Anima Eterna en de Van Swieten Society. Met een aantal van deze gezelschappen nam Ruben cd's op. Met Holland Baroque Society speelde hij onlangs in het Konzerthaus Wien.

Als altviool-aanvoerder, meestal op de viola d’amore, maakt Ruben regelmatig concertreizen met het European Union Chamber Orchestra. Solistische optredens waren er in Engeland, Spanje, Vietnam, Cambodja, Thailand en Sri Lanka. Kamermuziek maakt Ruben in vele formaties, waaronder het strijkkwartet Floreal.

Verder is Sanderse een graag geziene gastspeler bij onder meer bij het Residentie Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het ASKO/Schönberg Ensemble. Ruben is aanvoerder bij Sinfonia Rotterdam, het Amsterdams Promenade Orkest en L’Orchestra Particulare. Als kamermuziekdocent is hij verbonden aan de zomercursus Woudschoten.

Ruben bespeelt een instrument van N.F. Vuillaume uit 1873 met een James Tubbs altstrijkstok uit 1900. Verder beschikt hij over een barokinstrument van Villaume-en-Giron uit 1790, een Johannes Jacobs viola d’amore uit 2006 en een aantal barokstokken van anonieme bouwers en van Thomas Tubbs (1850) en Didier Claudel.

Elske Tinbergen

Elske Tinbergen

Elske Tinbergen studeerde cello bij Ran Varon en barokcello bij Viola de Hoog, Jaap ter Linden en Lucia Swarts. Tevens specialiseerde zij zich aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag in het bespelen van de 5-snarige violoncello piccolo. Masterclasses volgde zij bij Anner Bijlsma.,

Elske maakte een aantal jaren deel uit van het European Union Baroque Orchestra. Met Les Musiciens du Louvre o.l.v. Marc Minkowski speelde zij o.a. in de Nederlandse Opera productie van Händel's 'Giulio Cesare', en zij werkte in hetzelfde orkest mee aan de CD-opname 'Rameau: une symphonie imaginaire', die een Edison 2006 heeft gewonnen. Kamermuziek maakt Elske o.a. in duo Tinbergen/Boysen (hun debuut-cd met muziek uit de Nederlanden verscheen in 2012), het barokensemble Giardino Musicale, en La Barca Leyden (de cd 'Music at the court of Jülich-Berg' won een Gouden Label 2012). Tevens speelt zij in Musica Poetica en the Northern Consort. Met Ensemble l'Esprit Musical was zij prijswinnaar op het Internationale Van Wassenaer Concours.

Elske is als part-time promovenda verbonden aan de Academie der Kunsten van de Universiteit Leiden, waar zij onder leiding van Professor Ton Koopman onderzoek doet naar de Nederlandse cello in de zeventiende en achttiende eeuw.

Elske heeft een passie voor lesgeven in zowel cello als barokcello. Voor de Vereniging Huismuziek geeft zij regelmatig cursussen ensemblespel en barokinterpretatie. Daarnaast is Elske gastdocente voor historische documentatie aan het Utrechts Conservatorium. In de pers wordt haar spel beschreven als: "intrigerend", "trefzeker" en "alert", en wordt haar solospel "ijzersterk" genoemd.

Uit de pers

"They generate a genial, welcome aura of easeful elegance and charm. A charming and enjoyable disc." (Goldberg Magazine over 'Italian Masterpieces')

"Het traversospel van Raymond Honing is ongelooflijk zuiver en helder. Prachtig verzorgde opnames van Italiaanse sonates." (Fluit Magazine over 'Italian Masterpieces')

"…onder sportieve hoogspanning de sterren van het firmament. … La Barca Leyden verveelt nooit." (Leidsch Dagblad)

"La Barca Leyden gaf een voorbeeldige uitvoering van werk van Charles Delusse." (NRC Handelsblad)

"Het lijkt erop dat deze formatie zich ontwikkelt tot een van de beste barokensembles van ons land” (Leeuwarder Courant)

"Te midden van Engelse en Duitse ensembles heeft La Barca Leyden een eigen stijl gevonden, te omschrijven als elegant, uitgesproken van karakter en zeer goed van samenspel." (Fluit Magazine over 'Music at the court of Jülich-Berg')

"Als het zo heeft geklonken als La Barca Leyden het hier speelt moeten de achttiende-eeuwers er veel genoegen aan hebben beleefd." (Luister, juli 2011, over 'Music at the court of Jülich-Berg')

"Publiek overrompeld door Mattheus Passion in kleine bezetting. Wat een schoonheid in Zaandam!” (Noord-Hollands Dagblad)

Gouden Label voor La Barca Leyden

De organisatie Klassiek Centraal, "webstek voor de Muziekliefhebber", bekroonde onlangs de cd 'Music at the Court of Jülich-Berg' van La Barca Leyden met een Gouden Label. Hoofdredacteur Ludwig Van Mechelen schrijft:

"Wat een vreugde straalt deze ‘straalschijf’ toch uit! De kriebels om meteen in de tijd naar dat hof te reizen overmannen je. Wie wil nu niet op zo’n wijze, in een perfecte harmonie en omgeven door schoonheid en weelde een keer lekker verwend worden? Raymond Honing leidt zijn ensemble op vorstelijke wijze door de werken van de drie vermelde heerschappen, Händel, Corelli en Bonporti. Zo fantastisch … dat we deze cd en deze muziek op onze wijze ‘vorstelijk’ belonen: een Gouden Label!". Voor de volledige recensie, klik op

Op zaterdag 23 juni 2012 kregen Raymond Honing van La Barca Leyden en Jos Boerland van Aliud Records het Gouden Label uitgereikt. De feestelijke bijeenkomst vond plaats in de aula van het Provinciehuis in Antwerpen.

Klassiek Centraal kende andere Gouden Labels toe aan onder meer aan het Liszt-project van Pierre Laurent Aimard, The English Concert, Philippe Herreweghe, pianist Ivo Janssen en balletdanser Alain Honorez. Voor meer informatie over de uitreiking, klik op

Uitreiking Gouden Label Uitreiking Gouden Label aan Jos Boerland (links) en Raymond Honing (midden).

Cd

Italian Masterpieces

cd Italian Masterpieces

De eerste cd van La Barca Leyden kreeg de titel 'Italian Masterpieces'. De hele schijf is gewijd aan sonates uit de Italiaanse barok. Naast werk van Giovanni Benedetto Platti en Francesco Geminiani klinkt een vioolsonate van Arcangelo Corelli in een bewerking door een anoniem gebleven Franse tijdgenoot. La Barca Leyden voert van Antonio Vivaldi een weinig gespeelde en verrassend mooie sonate in e-klein van Antonio Vivaldi uit. Voorafgaand aan de sonates van Platti en Vivaldi improviseerden de uitvoerders korte preludes. Het was in de achttiende eeuw niet ongebruikelijk dat een speler ter inleiding op de uitgeschreven compositie een eigen sfeertekening fantaseerde.

Door het gebruik van verschillende twee verschillende toetsinstrumenten voor het basso continuo, klavecimbel en orgel, creëert het ensemble een gevarieerd klankpalet waarmee de barokke meesterwerken dicht bij de hedendaagse luisteraar gebracht worden.

Werken

 • Giovanni Benedetto Platti (1692?–1763) — Sonate in G-groot, opus 3/6
 • Antonio Vivaldi (1678–1741) — Sonate in e-klein, RV 50
 • Francesco Geminiani (1687–1762) — Sonate in e-klein
 • Francesco Maria Veracini (1690–1768) — Sonate in d-klein
 • Arcangelo Corelli (anonieme bewerking) — Sonate in D-groot, opus 5/1

Uitvoerenden

Raymond Honing (traverso), Cassandra Luckhardt (cello) en Cees van der Poel (klavecimbel en orgel).

Uitgave door Aliud Records ACD HH 022-2. Opgenomen op 26, 27 en 28 september 2007 in de Nederlandse Hervormde Kerk in Broek.

Audiofragmenten

Francesco Geminiani — Largo uit Sonate in e-klein

Arcangelo Corelli — Largo uit Sonate in D-groot

Giovanni Benedetto Platti — Allegro uit Sonate in G-groot, opus 3/6

Telemann

cd_Telemann

Georg Philipp Telemann is nogal eens weggezet als een veelschrijver. Er is inderdaad een enorm aantal composities van hem overgeleverd. De negatieve ondertoon van het etiket is echter niet terecht. La Barca Leyden selecteerde veelal onbekende werken van Telemann die stuk voor stuk getuigen van het muzikale genie van hun schepper. Uiteraard ontbreekt een keuze uit de twaalf fameuze fantasieën voor fluit solo niet. Verrassend sprankelend is de Suite in G-groot voor fluit en klavecimbel. Telemanns uitgebreide kerkmuzikale oeuvre is op deze cd vertegenwoordigd door de dramatische solocantate "Ein Jammerton, ein schluchzend Ach", die overigens met vrolijke noten eindigt. De luisteraar kan zich voorstellen dat Telemann een van de meest gerespecteerde componisten van zijn tijd was.

Werken

 • Triosonate in E-groot
 • Fantasie voor fluit solo in a
 • Fantasie voor fluit solo in D-groot
 • Suite in G-groot
 • Fantasie voor fluit solo in e-klein
 • Fantasie voor fluit solo in G-groot
 • Cantate “Ein Jammerton, ein schlugzend Ach”
cd Telemann

Uitvoerenden

Raymond Honing (traverso), Wendy Roobol (sopraan), Anneke van Haaften (viool), Elske Tinbergen (cello) en Cees van der Poel (klavecimbel en orgel).

Uitgave van Aliud Records ACD HH 045-2. Opgenomen op 7, 8 en 9 juli 2009 in de Doopsgezinde Kerk in Joure.

Audiofragmenten

Georg Philipp Telemann — Andante uit de Triosonate in E-groot

Fantasie voor fluit solo in a-klein

Spirituoso uit de Suite in G-groot

Eerste deel uit de cantate "Ein Jammerton, ein schlugzend Ach”

Laatste deel uit de cantate "Ein Jammerton, ein schlugzend Ach”: "In deiner Gnaden offnen Tiefe"

Music at the court of Jülich-Berg

cd Jülich

Op 17 oktober 2008 verzorgde La Barca Leyden op uitnodiging een concert in de slotkapel van de citadel van Jülich vlakbij Aken. Op het programma stonden werken van uitsluitend componisten die in het rijke verleden de citadel en het hof in Düsseldorf waaraan de citadel gelieerd was, bezochten. Met name Johann Wilhelm von der Pfalz (1685–1716) speelde zijn rol van mecenas met verve. Hij bond vele vooraanstaande kunstenaars aan zijn hof en verwelkomde er talloze voor korter of langer verblijf.

De uitvoering van La Barca Leyden werd met enthousiasme ontvangen en Guido von Büren, nauw betrokken bij de citadel, nodigde het ensemble uit een cd-project te wijden aan de muziek rond het Düsseldorfse hof. In 2009 werd het programma vastgelegd op schijf en begin 2011 zag de cd 'Music at the court of Jülich-Berg' het licht.

Arcangelo Corelli droeg zijn beroemde Concerti Grossi op aan Johann Wilhelm. Op de cd worden drie ervan uitgevoerd in een Engelse bewerking uit 1725. In de slanke triobezetting komt de briljante architectuur van de muziek helder over het voetlicht.

cd Jülich

Georg Friedrich Händel is vertegenwoordigd met zijn meesterlijke de Sonate in a-klein. De muziek van Francesco Antonio Bonporti werd bewonderd door niemand minder dan Johann Sebastian Bach. Bonporti beschikte over een grote muzikale inventiviteit wat zijn muziek zeer onderhoudend maakt. In de uitgevoerde Invenzione speelt de luit een cruciale rol in de begeleiding van de fluit. De combinatie met klavecimbel levert een aparte kleur op in het continuo.

Werken

 • Arcangelo Corelli (1653–1713) — Concerto grosso in F-groot, opus 6/2
 • Francesco Bonporti (1672–1749) — Invenzione in e-klein, opus 10/8
 • Arcangelo Corelli — Concerto grosso in D-groot, opus 6/1
 • Georg Friedrich Händel (1685–1759) — Sonate in a-klein, opus 1/4
 • Arcangelo Corelli — Concerto grosso in D-groot, opus 6/4

Uitvoerenden

Raymond Honing (traverso), Anneke van Haaften (viool), Alfonso Marin (luit), Elske Tinbergen (cello) en Cees van der Poel (klavecimbel).

Uitgave van Aliud Records ACD BH 055-2. Opgenomen op 15, 16 en 17 oktober 2009 in de Oud-Katholieke kerk in Delft.

Klik op voor meer informatie over de citadel, Johann Wilhelm en de muziek (verschijnt in een apart scherm).

Audiofragmenten

Arcangelo Corelli — Vivace uit Concerto grosso in F-groot, opus 6/2

Francesco Bonporti — Largo uit Invenzione in e-klein, opus 10/8

Arcangelo Corelli — Allegro uit Concerto grosso in D-groot, opus 6/1

Georg Friedrich Händel — Adagio uit Sonate in a-klein, opus 1/4

Arcangelo Corelli — Allegro uit Concerto grosso in D-groot, opus 6/4

Muziek aan het hof van Jülich-Berg

Johann Wilhelm uit het huis Pfalz-Neuburg werd op 19 april 1685 in Düsseldorf geboren. Zijn grootvader Wolfgang Wilhelm van Pfalz-Neuburg verwierf aan het begin van de zeventiende eeuw de erfopvolging in de belangrijke hertogdommen Jülich en Berg. Zijn vader Philipp Wilhelm von Pfalz-Neuburg liet Johann Wilhelm gedegen opleiden. Al op jonge leeftijd toonde Johann Wilhelm belangstelling voor de schone kunsten. Vooral de muziek en daarnaast de beeldende kunst hadden zijn liefde.

In 1678 trad Johann Wilhelm in het huwelijk met hertogin Maria Anna Josepha van Oostenrijk. Daardoor kreeg hij toegang tot de rijke muziekcultuur aan het keizerlijk hof van de Habsburgers. Op 1 augustus 1679 werd hij op zeer jonge leeftijd regent van de hertogdommen Jülich en Berg met als centrale steden Jülich en Düsseldorf. Na het overlijden van zijn vader in 1690 erfde hij de titel keurvorst van de Pfalz. Daarmee behoorde Johann Wilhelm tot de meest invloedrijke vorsten van zijn tijd. Twee jaar na de dood van Maria Anna trouwde hij met Anna Maria Luisa de Medici (zie het dubbelportet hiernaast). Met haar deelde Johann Wilhelm de liefde voor muziek en kunst. De operaspektakels die zij in de carnavalstijd bijvoorbeeld, waren legendarisch. De hofkapel die Johann Wilhelm stichtte kon zich meten met de beste orkesten aan de keizerlijke hoven. Dat uitte zich in lovende woorden tijdens de koninklijke verkiezing in Frankfurt an der Main en een bezoeker van het hof van Düsseldorf sprak van “een voortreffelijk ensemble van ware toonkunstenaars”.

De grote hoeveelheid geld die Johann Wilhelm stak in de presentatie van zijn hof was weliswaar gebruikelijk in zijn tijd, maar werd toch – ook door andere vorsten – kritisch gevolgd. Johann Wilhelm droomde van een status als koning. Alleen wanneer hij die titel verwierf zou hij daadwerkelijk een soeverein heerser zijn en zich kunnen meten met de potentaten van zijn tijd. De wijze van presenteren stond in het teken van deze aspiratie en was van koninklijke allure. Voor de stad Düsseldorf betekende dit een tijd van ongekende culturele bloei die zich uitte in een ‘Gesamtkunstwerk’ van architectuur, muziek en kunst zoals aan de belangrijkste Europese hoven. Beroemde beeldende kunstenaars als Gabriel Grupello en Adriaen van der Werff waren in dienst van Johann Wilhelm.

Na zijn dood doofde de glans van zijn hof in rap tempo. Zijn broer en opvolger Karl Philipp verplaatste de residentie naar Mannheim en moest een streng financieel beleid voeren om de uit de hand gelopen staatsfinanciën op orde te krijgen. Veel van de kunstwerken ontstaan in de bloeitijd van het hof van 'Jan Wellem’, zoals de Düsseldorfers Johann Wilhelm later liefkozend noemden, kwamen terecht in belangrijke Europese museumcollecties.

Johann Wilhelms hofschilder Adriaen van der Werff schiep in 1716 een indrukwekkend schilderij ter nagedachtenis aan hem en zijn vrouw. De muziek, allegorisch als luit afgebeeld, treedt op de voorgrond. De cd 'Music at the court of Jülich-Berg' geeft een indruk van de rijke muziekcultuur onder Johann Wilhelm. Het ensemble La Barca Leyden speelt in een voor die tijd gebruikelijke bezetting, zoals ook aan te treffen op een schilderij uit 1695 waarop het vorstenpaar in Spaanse kostuums dansend staat afgebeeld. Op de achtergrond ziet men musici die strijkinstrumenten bespelen. Johann Wilhelm speelde zelf viola da gamba en had niet alleen begaafde musici in dienst – in ieder geval zestig! – maar ook enkele belangrijke instrumentenbouwers. Het laat zich raden dat dat vooraanstaande componisten en musici graag op bezoek kwamen.

Een van hen was Georg Friedrich Händel (1685–1759). Hij was via de broer van Anna Maria Luisa in contact gekomen met Johann Wilhelm en was in de jaren 1710 en 1711 enkele malen te gast bij de keurvorst. De tweede keer moest Johann Wilhelm de componist zelfs verontschuldigen bij zijn broodheer, Georg Ludwig van Hannover. Händel had namelijk zijn verloftijd ruim overschreden.

De Concerti Grossi van Arcangelo Corelli (1653–1713) behoren tot de meesterwerken uit de barok. De composities van deze belangrijke componist waren geliefd aan de Duitse hoven, zo ook door Johann Wilhelm. In 1679 stuurde hij zijn toekomstige concertmeester Georg Andreas Krafft (1660–1726) naar Corelli in Italië om les van hem te nemen. Aan het einde van zijn leven droeg Corelli zijn concerti grossi op aan keurvorst Johann Wilhelm die hem als dank daarvoor postuum de titel ‘markies van Ladenburg’ verleende. De drie concerten worden op deze cd gespeeld in een kamermuzikale bezetting gebaseerd op een arrangement dat in 1725 in druk verscheen bij uitgeverij Walsh in Londen. Juist door deze kleine bezetting komt de structuur van de muziek buitengewoon goed tot zijn recht.

De derde componist van wie muziek klinkt op deze cd is Francesco Antonio Bonporti (1672–1749). Hij was onder meer in dienst van keizer Joseph I, een neef van Johann Wilhelm. Door dit familieverband klonk Bonporti's werken in Düsseldorf en Jülich. Het hof van Johann Wilhelm was een van de meest toonaangevende Europese centra voor barokmuziek.

[Deze tekst is een licht bewerkte versie van de toelichting die Guido von Büren schreef voor het cd-booklet.]

Aliud Records

La Barca Leyden heeft vanaf het begin van zijn bestaan drie cd-projecten gerealiseerd in samenwerking met het label Aliud Records. De leiding bij de opnames was telkens in handen van Jos Boerland. Hij verzorgde ook de montage van het opnamemateriaal en de vormgeving van de cd's en booklets.

De opnames zijn uitgegeven als Super Audio cd en geven de luisteraar wanneer ze worden afgespeeld op een Dolby 5.1 Surround Super Audio systeem een adembenemende ervaring. De Hybrid Super Audio cd's kunnen worden weergegeven door iedere standaard cd- of dvd-speler.

Audio

Mattheuspassie Bach

Op 15 en 16 april 2011 voerde La Barca Leyden de beroemde Mattheuspassie van Johann Sebastian Bach uit. Het bijzondere van deze concerten was de enkelvoudig bezette koor- en orkestpartijen. Ook het "jongenskoor" dat de koraalmelodieën in het openings- en slotkoor van het eerste deel ten gehore brengt, was bezet door één jongenssopraan. Raymond Honing leidde het geheel vanaf de plaats van de concertmeester. Hier volgen enkele audiofragmenten van de uitvoering in de Bullekerk in Zaandam op 15 april 2011.

Fragment van het openingskoor Mattheuspassie Bach (concertopname 15 april 2011)

Fragment uit 'Nun ist mein Jesu', Mattheuspassie Bach (concertopname 15 april 2011)
Wendy Roobol (sopraan) en Andrew Hallock (alt)

Francesco Geminiani (1687–1762)
Largo uit Sonate in e-klein

Arcangelo Corelli (1653–1713)
Largo uit Sonate in D-groot

Giovanni Benedetto Platti (1692?–1763)
Allegro uit Sonate in G-groot, opus 3/6

Georg Philipp Telemann (1681–1767)
Andante uit de Triosonate in E-groot

Fantasie voor fluit solo in a-klein

Spirituoso uit de Suite in G-groot

Eerste deel uit de cantate "Ein Jammerton, ein schlugzend Ach”

Laatste deel uit de cantate "Ein Jammerton, ein schlugzend Ach”:
"In deiner Gnaden offnen Tiefe"

Arcangelo Corelli (1653–1713)
Vivace uit Concerto grosso in F-groot, opus 6/2

Francesco Bonporti (1672–1749)
Largo uit Invenzione in e-klein, opus 10/8

Arcangelo Corelli (1653–1713)
Allegro uit Concerto grosso in D-groot, opus 6/1

Georg Friedrich Händel (1685–1759)
Adagio uit Sonate in a-klein, opus 1/4

Arcangelo Corelli (1653–1713)
Allegro uit Concerto grosso in D-groot, opus 6/4

Video

Bach in Heiloo

Op 25 mei 2014 voerde La Barca Leyden een Bachprogramma uit in het Witte Kerkje in Heiloo. In onderstaande video ziet en hoort u enkele delen uit de Tweede Orkestsuite van Johann Sebastian Bach, uitgevoerd tijdens dit concert. Voor meer informatie over het programma klik

Passieconcert Zaandam

Op 7 april 2012 voerde La Barca Leyden een alternatief passieprogramma uit in de Vermaning (Westzijde) in Zaandam. Het programma droeg de titel 'Die mit Tränen säen'.

Impressie 'Die mit tränen säen' (concertopname 7 april 2012)

Optreden La Barca Leyden in Leeuwarden

Op 25 november 2011 organiseerde Poort Music uit Leeuwarden een concert in de Lutherse Kerk in deze plaats. Raymond Honing en Cees van der Poel voerden onder meer de Suite in D-groot van Jacques-Martin Hotteterre (ca. 1684–1763) uit.

J.-M. Hotteterre — Suite in D-groot, opus 2/1
Sarabande (concertopname 25 november 2011)

J.-M. Hotteterre — Suite in D-groot, opus 2/1
Menuet II (concertopname 25 november 2011)

Mattheuspassie Amsterdam

Op 16 april 2011 voerde La Barca Leyden de Mattheuspassie van Bach uit in de Noorderkerk in Amsterdam. Alle partijen waren enkelvoudig bezet. Het geheel stond onder leiding van Raymond Honing (traverso).

Johann Sebastian Bach — Mattheuspassie
Openingskoor (concertopname 16 april 2011)

Foto

Eindhoven november 2010 Gelsenkirchen januari 2011 Gelsenkirchen januari 2011 Amsterdam 16 april 2011 Broek, september 2007 Broek, september 2007 Antwerpen, 23 juni 2012 Antwerpen, 23 juni 2012

Klik op de foto's voor een grote versie.

2015

zondag 15 mei 2015, 15.00 uur, Witte Kerk, Heiloo

Zondagmiddagbarok

La Barca Leyden brengt een aangenaam en gevarieerd barokprogramma in de sfeervolle Witte Kerk van Heiloo.

Programma

 • G.F. Händel — Sonate in a-klein (fluit en b.c.)
 • D. Gabrielli — Ricercare in a (cello)
 • G.F. Händel — 3 Deutsche Arien (sopraan, fluit en b.c.)
 • J.S. Bach — Sonate in b (fluit en klavecimbel)
 • M. de Monteclair — Cantate "Le dépit généreux"

Uitvoerenden

Wendy Roobol, sopraan, Elske Tinbergen, cello, Raymond Honing, traverso en Cees van der Poel, klavecimbel.

Locatie, aanvangstijd en toegang

Witte Kerk, Heerenweg 32 Heiloo. Aanvangstijd: 15.00 uur. Kaarten € 15,00 en € 11,00 (-25). Informatie en reserveren

vrijdag 2 oktober 2015, 20.15 uur, Oranjezaal, stadhuis Leeuwarden

Voyage dans le baroque

La Barca Leyden op z’n best: intiem en theatraal. Een reis door de barok.

Programma

 • A. Vivaldi — Concerto in g-klein "La notte", op.10
 • G.F. Händel — Sweet bird (sopraan)
 • J.S. Bach — solocantate "Ich habe genug" (versie voor sopraan), BWV 82
 • J.S. Bach — Tweede orkestsuite, BWV 1067

Uitvoerenden

Wendy Roobol, sopraan, Anneke van Haaften, viool, Tomoe Badiarova, viool, John Ma, altviool, Elske Tinbergen, cello, Raymond Honing, traverso en Cees van der Poel, klavecimbel en orgel.

Locatie, aanvangstijd en toegang

Oranjezaal, stadhuis Leeuwarden, Hofplein 38, Leeuwarden. Aanvangstijd: 20.15 uur. Kaarten € 15,00. Informatie en reserveren

zondag 20 december 2015, 15.00 uur, 't Sael, Groot Wetsinge

Advent in de pastorie

La Barca Leyden in de kleinst mogelijke bezetting met de fijnst mogelijke muziek en de lekkerste hapjes.

Programma

 • meer informatie volgt

Uitvoerenden

Raymond Honing, traverso en Cees van der Poel, klavecimbel.

Locatie, aanvangstijd en toegang

Pastorie Groot Wetsinge 't Sael, Karspelweg 2, Groot Wetsinge. Aanvangstijd: 15.00 uur. Kaarten € 15,00. Informatie en reserveren

2014

zaterdag 25 januari 2014, 19.30 uur, Protestants Centrum G.O.U.D., Kortrijk (België)

Barok en vroeg-klassiek

La Barca Leyden speelt een programma met barokke en vroeg-klassieke muziek.

Programma (onder meer)

 • J.S. Bach — Sonate voor fluit en b.c. in C-groot BWV 1033
 • C.Ph.E. Bach — Sonate in C-groot Wq 149
 • G.F. Händel – Sonate voor fluit en b.c. in a-klein op. 1/4
 • G. Platti — Sonate voor fluit en b.c. in G-groot
 • G.F Telemann — 2 Fantasieën voor fluit solo
 • J.S. Bach — Sonate voor fluit en b.c. in e-klein BWV 1034

Uitvoerenden

La Barca Leyden: Raymond Honing, traverso en Cees van der Poel, klavecimbel.

Locatie, aanvangstijd en toegang

Protestants Centrum G.O.U.D., Bloemistenstraat 2a, Kortijk (België). Aanvangstijd: 19.30 uur. Kaarten € 7,50. Informatie en reserveren

vrijdag 23 mei 2014, 20.15uur , Dorpskerk, Voorschoten,
zaterdag 24 mei 2014, 20.15 uur, Doopsgezinde Vermaning, Zaandam &
zondag 25 mei 2014, 15.00 uur, Witte Kerk, Heiloo

Nooit genoeg

La Barca Leyden voert ijzersterk en ontroerend werk van Johann Sebastian Bach uit. De niet zo bekende maar magistrale Mis in A, een introverte solocantate en een spetterende orkestsuite. Van Bach krijg je nooit genoeg… Voor een impressie van de Tweede Orkestsuite klik

Programma

 • Mis in A-groot, BWV 234
 • Tweede Orkestsuite, BWV 1067
 • Cantate "Ich habe genug", BWV 82

Uitvoerenden

Koor en orkest La Barca Leyden o.l.v. Raymond Honing.

Locaties, aanvangstijden en toegang

Dorpskerk, Kerkplein 2 Voorschoten. Aanvangstijd: 20.15 uur. Het programma heeft een pauze. Kaarten € 20,00 per persoon (CJP/studenten € 10,00) aan de zaal. Reserveren

Doopsgezinde Vermaning, Westzijde 80 Zaandam. Aanvangstijd 20.15 uur. Kaarten: € 12,00, € 10,00 (65+) en € 5,00 (-12). Informatie

Witte Kerk, Heerenweg 32 Heiloo. Aanvangstijd: 15.00 uur. Kaarten € 13,00 en € 11,00 (-25). Informatie en reserveren

zaterdag 23 augustus 2014, 16.15 uur, St.-Brigida Geldrop

Bach & Zonen

La Barca Leyden brengt in de sfeervolle Brigidakerk een programma met sonates voor fluit en basso continuo van Johann Sebastian Bach en zijn zonen.

Programma (onder meer)

 • Johann Sebastian Bach — Sonate voor fluit en b.c in e-klein, BWV 1034
 • Carl Philip Emmanuel Bach — Sonate voor fluit en b.c. in G-groot, Wq 149
 • Johann Christian Bach — Sonate voor fluit en b.c

Uitvoerenden

Raymond Honing (traverso) en Cees van der Poel (orgel en klavecimbel).

Locatie, aanvangstijd en toegang

St.-Brigidakerk, Papenvoort 4 Geldrop. Aanvangstijd: 16.15 uur. Toegang vrij, collecte na afloop. Informatie

zaterdag 4 oktober 2014, 20.00 uur, 't Huys Dever, Lisse &
zondag 5 oktober 2014, 15.00 uur, auditorium Elkerliek ziekenhuis, Helmond

Barca's Best

La Barca Leyden brengt een sprankelend programma in trio-bezetting.

Programma

 • Francesco Antonio Bonporti — Invenzione in e-klein
 • Georg Friedrich Händel — Sonate in a-klein
 • Carl Philip Emmanuel Bach — Sonate in C-groot
 • Johann Sebastian Bach — Sonate in e-klein
 • Domenico Gabrielli — Ricercare in a

Uitvoerenden

Raymond Honing (traverso), Elske Tinbergen (cello) en Cees van der Poel (klavecimbel).

Locaties, aanvangstijden en toegang

't Huys Dever, Heereweg 349 Lisse. Aanvangstijd: 20.00 uur. Het programma heeft een pauze. Kaarten € 15,00. Informatie 't Huys Dever en reserveren

Aditorium Elkerliek ziekenhuis, Wesselmanlaan 25 Helmond. Aanvangstijd: 15.00 uur. Kaarten € 7,50. Informatie en reserveren

2013

zaterdag 16 februari 2013, 20.0uur, 't Huys Dever Lisse &
vrijdag 22 februari 2013, 20.00 uur, Slotkapel Egmond aan den Hoef

Slotbarok

La Barca Leyden brengt op twee schitterende historische locaties een luisterrijk programma met barokke en vroeg-klassieke muziek. Onder meer zal klinken een concerto grosso van de bekroonde cd 'Music at the Court of Jülich-Berg'

Programma (onder meer)

 • J.S. Bach — Triosonate in G-groot BWV 1038
 • J.S. Bach — Sonate voor fluit en b.c. in e-klein BWV 1034
 • C.Ph.E. Bach — Triosonate in G-groot
 • A. Corelli – Sonate voor vioolen b.c. in F-groot op.5/10
 • A. Corelli — Concerto grosso nr.1 D-groot

Uitvoerenden

La Barca Leyden: Raymond Honing, traverso; Anneke van Haaften, viool; Elske Tinbergen, cello; Cees van der Poel, klavecimbel.

Locaties, aanvangstijden en toegang

't Huys Dever, Heereweg 349 Lisse. Aanvangstijd: 20.00 uur. Het programma heeft een pauze. Kaarten € 15,00. Informatie 't Huys Dever en reserveren

Slotkapel, Slotweg 19 Egmond aan den Hoef. Aanvangstijd: 20.00 uur. Kaarten: € 15,00 en kinderen tot 12 jaar € 5,00; kortingsprijs bij afname van vijf of meer toegangskaarten € 12,50. Informatie

2012

zondag 24 juni 2012, 16.00 uur, De Open Hof Soest

Bach op zondagmiddag

In de succesvolle zondagmiddagserie in De Open Hof in Soest voert La Barca een programma uit met uitsluitend werk van Johann Sebastian Bach. Enkele van zijn bekendste fluitsonates passeren de revue en Cees van der Poel vult het programma aan met orgelwerk van de Duitse meester op het fraaie Nijsse-orgel.

Programma

 • Sonate voor fluit en b.c. in b-klein, BWV 1030
 • Sonate voor fluit en b.c. in e-klein, BWV 1034
 • Sonate voor fluit en b.c. in C-groot, BWV 1033
 • Pièce d'Orgue, BWV 572

Uitvoerenden

Raymond Honing (traverso) en Cees van der Poel (klavecimbel en orgel).

Locatie, aanvangstijd en toegang

De Open Hof, Veenbesstraat 2 Soest. Aanvangstijd: 16.00 uur. Het programma heeft geen pauze. Toegang gratis, collecte na afloop. Informatie

Gewijzigde datum en aanvangstijd
zondag 17 juni 2012, 15.00 uur, 't Huys Dever Lisse

Als Bach in Frankrijk

La Barca Leyden speelt met enige regelmaat sonates voor fluit en basso continuo van Johann Sebastian Bach. Intrigerende muziek die dit keer in een Frans perspectief wordt gezet. Raymond Honing voert het Franse barokrepertoire uit op een kopie van een oude Franse fluit in de lage Franse stemming.

Programma (onder meer)

 • Jacques-Martin Hotteterre (1674–1763) — Suite in D-groot
 • Johann Sebastian Bach (1685–1750) — Sonate voor fluit en b.c. in b-klein, BWV 1030
 • Johann Sebastian Bach — Sonate voor fluit en b.c. in e-klein, BWV 1034

Uitvoerenden

Raymond Honing (traverso) en Cees van der Poel (klavecimbel).

Locatie, aanvangstijd en toegang

't Huys Dever, Heereweg 349 Lisse. Aanvangstijd: 15.00 uur. Het programma heeft een pauze. Kaarten € 15,00. Informatie 't Huys Dever en reserveren

vrijdag 6 april 2012, 20.15uur, Dorpskerk Voorschoten &
zaterdag 7 april 2012, 15.00 uur, Doopsgezinde Vermaning Zaandam

Die mit Tränen säen

In de passietijd klinken veelal de grote werken van Johann Sebastian Bach. Dit jaar kiest La Barca Leyden voor alternatief repertoire met als spil de indringende Messe des morts van Jean Gilles. Daarnaast klinken er enkele andere werken van Franse barokcomponisten zowel instrumentaal als vocaal en een motet van Johann Sebastian Bach. Dit laatste werk behoort tot het "ijzeren" barokke koorrepertoire en stelt hoge eisen aan de uitvoerenden. De bezetting van koor en orkest is enkelvoudig wat de uitvoering intimiteit zal verlenen. Voor deze gelegenheid heeft La Barca Leyden opnieuw topzangers en -instrumentalisten gevraagd met wie in eerdere projecten Bachs Passies succesvol werden uitgevoerd.

Programma (onder meer)

 • Jean Gilles — Messe des morts
 • Johann Sebastian Bach — motet 'Komm, Jesu, komm' BWV 229
 • Heinrich Schütz — motet 'Die mit Tränen säen'
 • Marc-Antoine Charpentier — delen uit Stabat Mater

Uitvoerenden

Koor en orkest van La Barca Leyden onder leiding van Raymond Honing.

Locaties, aanvangstijden en toegang

Dorpskerk, Kerkplein 2 Voorschoten. Aanvangstijd: 20.15 uur. Het programma heeft een pauze. Kaarten € 25,00 per persoon (CJP/studenten € 15,00) aan de zaal. Reserveren

Doopsgezinde Vermaning, Westzijde 80 Zaandam. Aanvangstijd 15.00 uur. Kaarten: € 18,00 en € 12,00 (25- en 65+). Informatie

zaterdag 10 maart 2012, 15.00 uur, St.-Cathrien Eindhoven &
zondag 11 maart 2012, 10.30 uur, Conservatorium Maastricht &
zaterdag 17 maart 2012, 20.00 uur, 't Huys Dever Lisse

Weense klassieken in kerk & kasteel

Het duo Raymond Honing en Ursula Dütschler brengen een sprankelend programma met werk van Mozart en Beethoven. De Sonates in D en G schreef Beethoven voor viool en klinken in dit programma in een bewerking van de negentiende-eeuwse fluitist Louis Drouet.

Programma

 • Ludwig van Beethoven — Sonate in G-groot, opus 30/3
 • Ludwig van Beethoven — Sonate in D-groot, opus 12/1
 • Ludwig van Beethoven — twee delen uit Variirten Themen, opus 107
 • Wolfgang Amadeus Mozart — Sonate in C-groot, KV 14

Uitvoerenden

Raymond Honing (traverso) en Ursula Dütschler (fortepiano).

Locaties, aanvangstijden en toegang

St.-Cathrien, Eindhoven. Aanvangstijd: 15.00 uur. Toegang vrij, bij de uitgang collecte ter bestrijding van de onkosten. Informatie

Conservatorium, Bonnefantenstraat 15, Maastricht (International Flute Festival Maastricht). Aanvangstijd: 10.30 uur. Toegang € 15, € 25 en € 35. Informatie

't Huys Dever, Heereweg 349 Lisse. Aanvangstijd: 20.00 uur. Het programma heeft een pauze. Kaarten € 15,00. Informatie 't Huys Dever en reserveren

2011

zaterdag 30 oktober 2011, 20.00 uur, landgoed Oldenaller Putten

Mozart en Beethoven

Raymond Honing en Ursula Dütschler spelen op authentieke instrumenten een sprankelend programma met werk van Mozart en Beethoven.

Programma

 • Ludwig van Beethoven — Sonate in G-groot, opus 30/3
 • Ludwig van Beethoven — twee delen uit Variirten Themen, opus 107
 • Wolfgang Amadeus Mozart — Sonate in C-groot, KV 14
 • Franz Xaver Mozart — Rondo in e-klein

Uitvoerenden

Raymond Honing, traverso en Ursula Dütschler, fortepiano.

Locatie en aanvangstijd

Landgoed Oldenaller Putten. Aanvangstijd: 15.00 uur.

zaterdag 21 mei 2011, 20.00 uur, 't Huys Dever Lisse

Mozart en Beethoven

In het laatste concert van dit seizoen in de kamermuziekserie van La Barca Leyden in 't Huys Dever in Lisse spelen Raymond Honing en Ursula Dütschler een sprankelend programma met werk van Mozart en Beethoven.

Programma

 • Ludwig van Beethoven — Sonate in G-groot, opus 30/3
 • Ludwig van Beethoven — twee delen uit Variirten Themen, opus 107
 • Wolfgang Amadeus Mozart — Sonate in C-groot, KV 14
 • Franz Xaver Mozart — Rondo in e-klein

Uitvoerenden

Raymond Honing, traverso en Ursula Dütschler, fortepiano.

Locatie, aanvangstijd en toegang

't Huys Dever, Heereweg 349 Lisse. Aanvangstijd: 20.00 uur. Het programma heeft een pauze. Kaarten € 15,00. Informatie 't Huys Dever en reserveren

vrijdag 15 april 2011, 19.30 uur, Bullekerk Zaandam &
zaterdag 16 april 2011, 16.00 uur, Noorderkerk Amsterdam

Mattheuspassie Johann Sebastian Bach

In de passietijd worden de passies van Bach vele malen uitgevoerd. Het bijzondere van de benadering van La Barca Leyden is de enkelvoudige bezetting van koren en orkest. Ook het "jongenskoor" dat in de opening en afsluiting van het eerste deel van de Mattheuspassie koraalmelodieën zingt, is bezet door één jonge stem. Het geheel wordt geleid door Raymond Honing (traverso) vanaf de plaats van de concertmeester.

Programma

 • Johann Sebastian Bach — Mattheuspassie, BWV 244

Uitvoerenden

Koor en orkest La Barca Leyden

Locaties, aanvangstijden en toegang

Bulle- of Westzijderkerk, Westzijde Zaandam. Kaarten € 20,00 en € 25,00. Reserveren door middel van een e-mail aan info at nieuwehuysconcerten.nl. Aanvangstijd: 19.30 uur. Het programma heeft een pauze.

Noorderkerk, Noordermarkt Amsterdam. Kaarten vanaf € 35,00. Informatie en reservering: www.noorderkerkconcerten.nl. Aanvangstijd 16.00 uur. Het programma heeft een pauze.

zondag 3 april 2011, 15.00 uur, huisconcert Herengracht Amsterdam

The best of La Barca Leyden

Raymond Honing en Cees van der Poel putten uit het grote repertoire dat La Barca Leyden in zijn bestaan opbouwde. Het concert vindt plaats in de bijzondere sfeer van een Amsterdams grachtenpand.

Programma

 • Francesco Geminiani – Sonate voor fluit en b.c. in e-klein
 • Georg Philipp Telemann — Suite voor fluit en b.c. in G-groot
 • Georg Friedrich Händel — Sonate in a-klein
 • Johann Sebastian Bach — Sonate in b-klein, BWV 1030

Uitvoerenden

Raymond Honing (traverso) en Cees van der Poel (klavecimbel).

Locatie, aanvangstijd en toegang

Herengracht 344a Amsterdam. Aanvangstijd: 15.00 uur. Het programma heeft een pauze. Toegang vrij, hoge hoed bij de uitgang.

zaterdag 5 februari 2011, 't Huys Dever Lisse

Workshop fluitsonates Händel

Fluitist Raymond Honing wijdt bespelers van de moderne fluit in in de fijne kneepjes van het oude muziek-spelen. Ook professionele fluitisten zijn van harte welkom. De dag opent met een inleiding door Raymond waarna een groepsles volgt. Daarna krijgt iedere deelnemer individuele aandacht in een openbare les. Na een gezamenlijke lunch verzorgen Raymond Honing en Cees van der Poel een concert op traverso en klavecimbel. In de middag worden de individuele lessen vervolgd.

Uitvoerenden

Raymond Honing, moderne fluit en traverso, Cees van der Poel, klavecimbel.

Locatie, aanvangstijd en toegang

't Huys Dever, Heereweg 349 Lisse. Aanvangstijd: 10.00 uur, om 17.00 wordt de dag afgerond. Kosten € 60,00. Aanmelden door middel van een e-mail naar info@labarcaleyden.

zaterdag 22 januari 2011, 20.00 uur, Gelsenkirchen (Dld) &
zondag 23 januari 2011, 20.00 uur Slotkapel citadel Jülich (Dld) &
zaterdag 29 januari 2011, 20.00 uur, 't Huys Dever Lisse

Muziek aan het hof Jülich-Berg

La Barca Leyden presenteert zijn nieuwste cd 'Music at the court of Jülich-Berg' met een selectie van werken uit het cd-project aangevuld met composities van andere componisten die een band hadden met het hof van Johann Wilhelm von der Pfalz.

Programma

 • Arcangelo Corelli (1653–1713) — Concerto grosso nr. 1 in D-groot, nr. 2 in F-groot en nr. 4 in D-groot
 • Georg Fr. Händel (1685–1759) ­— Sonate in D-groot, opus 1/13, HWV 371
 • Francesco Bonporti (1672–1749) — Invenzione in e-klein
 • Johannes Schenk (1660–1712) — Triosonate in b-klein, opus 3/10
 • Matthias Fr. Cannabich (1700–1773) — Sonate in e-klein

Uitvoerenden

Raymond Honing, traverso; Anneke van Haaften, viool; Elske Tinbergen, cello; Alfonso Marin, luit en Cees van der Poel, klavecimbel.

Locatie, aanvangstijd en toegang

Schloss Horst, Gelsenkirchen. Aanvangstijd: 19.30 uur. Toegang € 15,00 en € 12,00. Informatie

Schlosskapelle Jülich. Aanvangstijd 20.00 uur.

't Huys Dever, Heereweg 349 Lisse. Aanvangstijd: 20.00 uur. Het programma heeft een pauze. Kaarten € 15,00. Informatie 't Huys Dever en reserveren

2010

zaterdag 13 november 2010, 20.00 uur, 't Huys Dever Lisse

Sonates van Bach

La Barca Leyden brengt een programma met enkele van de beroemde sonates voor fluit en basso continuo van Johann Sebastian Bach. Daarnaast klinkt de monumentale Partita in a-klein voor fluit solo.

Programma

 • Sonate voor fluit en b.c in C-groot, BWV 1033
 • Sonate voor fluit en b.c in b-klein, BWV 1030
 • Partita in a-klein voor fluit solo, BWV 1013
 • Sonate voor fluit en b.c in e-klein, BWV 1034

Uitvoerenden

Raymond Honing (traverso), Elske Tinbergen (cello) en Cees van der Poel (klavecimbel).

Locatie, aanvangstijd en toegang

t Huys Dever, Heereweg 349 Lisse. Aanvangstijd: 20.00 uur. Het programma heeft een pauze. Kaarten € 15,00. Informatie 't Huys Dever en reserveren

zondag 3 oktober 2010, 16.00 uur, Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten

Muziek aan het hof van Jülich

La Barca Leyden speelt werken van de cd 'Music at the court of Jülich-Berg'. De componisten van wie muziek klinkt, hadden allen een bijzondere band met het hof van Johann Wilhelm von der Pfalz.

Programma

 • Arcangelo Corelli (1653–1713) — Concerti grossi nr. 1 in D-groot & nr.2 in F-groot
 • Johannes Schenk (1660–1712) — Triosonate in b-kein, opus 3/10
 • Georg Friedrich Händel — Sonate in D-groot voor viool en b.c., opus 1/13 HWV 371
 • Francesco Bonporti (1672—1749) — Invenzione in e-klein voor fluit en b.c.

Uitvoerenden

Raymond Honing (traverso), Anneke van Haaften (viool), Elske Tinbergen (cello), Alfonso Marin (luit) en Cees van der Poel (klavecimbel en orgel).

Locatie, aanvangstijd en toegang

Ambachts- en Baljuwhuis, Voorstraat 12 Voorschoten. Aanvangstijd: 15.30 uur. Het programma heeft een pauze.

zondag 29 augustus 2010, 16.00 uur, De Open Hof Soest

Muziek aan het hof van Jülich

La Barca Leyden speelt werken van de cd 'Music at the court of Jülich-Berg'. De componisten van wie muziek klinkt, hadden allen een bijzondere band met het hof van Johann Wilhelm von der Pfalz.

Programma

 • Arcangelo Corelli (1653–1713) — Concerti grossi nr. 1 in D-groot & nr. 2 in F-groot
 • Georg Friedrich Händel (1685–1750) — Suite in g-klein (orgel solo)
 • Georg Friedrich Händel — Sonate in D-groot voor viool en b.c., opus 1/13 HWV 371
 • Francesco Bonporti (1672—1749) — Invenzione in e-klein voor fluit en b.c.

Uitvoerenden

Raymond Honing (traverso), Anneke van Haaften (viool), Elske Tinbergen (cello), Alfonso Marin (luit) en Cees van der Poel (klavecimbel en orgel).

Locatie, aanvangstijd en toegang

De Open Hof, Veenbesstraat 2 Soest. Aanvangstijd: 16.00 uur. Het programma heeft geen pauze. Toegang gratis, collecte na afloop. Informatie

zaterdag 21 augustus 2010, 16.00 uur, St.-Brigida Geldrop

Sonates van Bach

La Barca Leyden brengt in de sfeervolle Brigidakerk een programma met enkele van de beroemde sonates voor fluit en basso continuo van Johann Sebastian Bach. Op het hoofdorgel van de kerk zal Cees van der Poel een negentiende-eeuwse kijk op muziek van Georg Friedrich Händel laten horen.

Programma

 • Johann Sebastian Bach — Sonate voor fluit en b.c in C-groot, BWV 1033
 • Johann Sebastian Bach — Sonate voor fluit en b.c in b-klein, BWV 1030
 • Händel/W.T. Best — Orgelconcert in A
 • Johann Sebastian Bach — Sonate voor fluit en b.c in e-klein, BWV 1034

Uitvoerenden

Raymond Honing (traverso) en Cees van der Poel (orgel en klavecimbel).

Locatie, aanvangstijd en toegang

St.-Brigidakerk, Papenvoort 4 Geldrop. Aanvangstijd: 16.15 uur. Toegang vrij, collecte na afloop. Informatie

zaterdag 6 maart 2010, 10.00 uur, 't Huys Dever Lisse

Workshop fluitsonates Bach

Fluitist Raymond Honing leidt de sonates voor fluit en basso continuo van Johann Sebastian Bach in. De workshop is gericht op amateur bespelers van de moderne fluit, maar ook professionele fluitisten zijn welkom. Na de inleiding volgt een groepsles om muzikaal met elkaar kennis te maken. Daarna krijgt iedere deelnemer individuele aandacht in een openbare les. Na een gezamenlijke lunch verzorgen Raymond Honing en Cees van der Poel een concert op traverso en klavecimbel. In de middag worden de individuele lessen vervolgd.

Uitvoerenden

Raymond Honing, moderne fluit en traverso, Cees van der Poel, klavecimbel.

Locatie, aanvangstijd en toegang

't Huys Dever, Heereweg 349 Lisse. Aanvangstijd: 10.00 uur, om 17.00 wordt de dag afgerond. Kosten € 60,00 (lessen, concert, lunch, koffie en thee inbegrepen). Aanmelden door middel van een e-mail aan labarcaleyden@hetnet.nl

zondag 10 januari 2010, 10.00 uur, Spiegelzaal Concertgebouw Amsterdam

Radio-optreden

La Barca Leyden laat een selectie van de nieuwe cd 'Telemann' horen in het radioprogramma Spiegelzaal van de Avro. De presentatie is in handen van Hans van den Boom.

Programma

 • twee delen uit de Suite voor fluit en b.c. G-groot
 • eerste deel uit de cantate 'Ein Jammerton, ein schlugzend Ach'

Uitvoerenden

Raymond Honing (traverso), Anneke van Haaften (viool), Elske Tinbergen (cello), Cees van der Poel (klavecimbel) en Wendy Roobol (sopraan).

Locatie, aanvangstijd en toegang

Concertgebouw, Concertgebouwplein 10, Amsterdam. Toegang gratis. Aanvangstijd: 10.00 uur. Informatie Spiegelzaal (Avro)

Contact

La Barca Leyden
p/a Aletta Jacobsplantsoen 57
2253 RP VOORSCHOTEN
info@labarcaleyden.nl

U kunt LBL ook volgen via Facebook

Nieuwsbrief

La Barca Leyden brengt regelmatig nieuwsbrieven uit met daarin de belangrijkste wetenswaardigheden over het ensemble van het moment. U kunt zich abonneren op de nieuwsbrief door een berichtje te sturen naar info@labarcaleyden.nl. Afmelden kan ook via dit adres.

De volgende edities van de nieuwsbrief zijn beschikbaar om te downloaden:

Stichting La Barca Leyden

De Stichting La Barca Leyden is opgericht op 31 januari 2007 in Leiden. De stichting heeft als doel de verspreiding en uitvoering van muziek uit voornamelijk de achttiende en negentiende eeuw op authentieke instrumenten en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het geven van concerten, het organiseren van concertseries en het uitbrengen van cd's en dvd's.

Het stichtingsbestuur wordt gevormd door Jurjen-Rick Borest (voorzitter) en Robin Kroes (penningmeester).

Gegevens

28114415 Kamer van Koophandel Leiden
btw-nummer: 81768969.B01
IBAN: NL27INGB0004941587
BIC: INGBNL2

La Barca Leyden
Binnenkort

Voyage

La Barca Leyden: intiem en theatraal.

Prijs voor La Barca Leyden

In juni 2012 kreeg LBL voor de cd 'Music at the Court of Jülich-Berg' een Gouden Label uitgereikt. Uitreiking Gouden Label
 

Wilt u de nieuwsbrief van La Barca Leyden ontvangen? Meldt u aan!